Teksten van Villa en toegangshek ontworpen door G. Henderick

Villa en toegangshek ontworpen door G. Henderick ()

Deze villa met poort in art-nouveau-stijl werd vermoedelijk in 1909-1910 ontworpen door Geo Henderick. Opdrachtgever was Leo Beirens, hofbouwkundige en koopman in kolen uit Sint-Amandsberg. Beirens liet de woning in 1909 ontwerpen door G. Henderick in de huidige Rozenbroekstraat 96. Bij de bouwplannen voor de woning werd ook het ontwerp voor een inrijpoort opgetekend. Hoewel deze niet overeenkomt met de poort op de hoek van de Rozebroekstraat met de Victor Braeckmanlaan, werd deze wel in een gelijkaardige bouwstijl vormgegeven. Er kan hierdoor vermoed worden dat ook deze poort door G. Henderick ontworpen werd. De woning werd in 1911 in het kadaster opgetekend. Het perceel van de huidige Rozebroekstraat 96 liep toen nog door tot aan de Victor Braeckmanlaan. Mogelijk diende de poort als tweede toegang tot het ruime perceel, totdat deze in 1935 opgesplitst werd, en behoort ze zo tot de vroegste gebouwelementen aan de Victor Braeckmanlaan.

Half vrijstaande gecementeerde villa in art-nouveaustijl op een oorspronkelijk driehoekig perceel, waarbij de poort een van de hoeken afsloot, maar na de verkaveling kreeg het perceel van de poort een vliegervorm. De tuinpoort heeft een symmetrische opbouw en bestaat uit een laag muurtje op een breukstenen plint, gevat tussen vier bakstenen stijlen. Bovenop de dekstenen van de muurtjes is langs weerszijden van het poortensemble een identieke smeedijzeren grille met getoogde bovenzijde vastgemaakt in de naastliggende stijlen. Deze stijlen zijn bepleisterd en bekroond met hardstenen ornamenten in art-nouveaustijl. De centrale stijlen zijn hoger uitgewerkt en bevatten een smeedijzeren hek met twee vleugels, bovenaan getoogd en versierd met art-nouveau-elementen. De poort is volgens de originele plannen in dezelfde stijl gebouwd als de villa waarbij ze hoort, maar heden heeft dit gebouw geen art-nouveaukenmerken meer. Het is onduidelijk of de woning niet volgens de tekening uitgevoerd is, of dat deze een zware verbouwing heeft ondergaan in een recentere periode.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg),
  • 1911/17.
  • 1935/42
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1909/290.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1910/0384.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien

Half vrijstaande gecementeerde villa in art-nouveaustijl, naar verluidt naar ontwerp van architect G. Henderick en volgens kadastergegevens daterend van 1911. Bijhorende, vroegere toegang op de hoek met de Victor Braeckmanlaan: gemetste hekpijlers en ijzeren hek in art-nouveaustijl.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1911/17.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke