Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Naar verluidt voormalig consulaat van Costa Rica, nadien woning van dokter Wittebolle. Onderkelderd herenhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens kadastergegevens van 1905, tuin verbreed en benedenverdieping met uitbouw vergroot in 1909. Neoclassicerende, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van het enkelhuistype. Verhoogde begane grond in afgevlakte bossage, souterrain met imitatiebanden. Bredere en licht uitspringende linker venstertravee met brede houten erker op drie consoles en ijzeren hekbekroning. Omlijste rechthoekige vensters met versierde borstweringen. Versierd hoofdgestel met gekorniste kroonlijst voorzien van tandlijst en modillons.

Interieur

Inkomhal met traphal in neoclassicistische stijl: stucpilasters, deuren met deurstukken en wandmeubel met spiegel en kapstokken. Salon aan de straatzijde in neo-Lodewijk XVI-stijl: wandpanelen met oudroze satijnen bekleding, witmarmeren schouwmantel met bewaarde haardplaat (koper en faiencetegels) en schouwboezem voorzien van grisaillebeschildering met naakte, musicerende kinderen; beschilderde zoldering waarvan de grote centrale medaillon gevuld is met puttifiguren, de zwikken met bloemmotieven. Vierdelige deuren met geslepen glas tussen de benedenruimten. Eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl: deuren met deurstukken, lambriseringen aanvankelijk met ingebouwde kasten aan weerszijden van de schouw, zwartmarmeren schouwmantel met houten bovenboezem voorzien van geschilderd mansportret; imitatielederen wandbekleding. Beschilderde zoldering. Ruime, L-vormige zit- en biljartkamer (uitbouw toegevoegd in 1909) in geometriserende art-nouveaustijl: zitbank; erker met gekleurde glas-in-loodramen met voornamelijk rozen, motief dat terugkeert in de stucfries van de zoldering en in vier bewaarde hoekluchters; bijhorende kleinere kamer met bewaarde glazen wandlichten en erker met lanterneau voorzien van gekleurd glas-in-loodraam; voorts eindigend op alkoof met behouden ingebouwde wandkasten en spiegels. Achterkamer van kelderverdieping door middel van gewapend beton en spiegels omgevormd tot grotkamer met verbinding naar de tuin. Tweede verdieping met fraaie gekleurde glas-in-loodramen: in art-nouveaustijl voor de erker aan de straatkant, in overgangsstijl art nouveau en art deco voor het venster in de achtergevel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1905/51 en 1909/54.

Auteurs: Verbeeck, Mieke