Parochiekerk Heilige Amandus en Heilige Jozef

Beschrijving

Oorspronkelijk eenvoudige driebeukige bakstenen kerk met ingebouwde westtoren, gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van architect Mathias Wolters in de voor hem typerende sobere neogotische stijl. Ingrijpend verbouwd in 1932-1940 door architecten Jan en Antoine Rooms. Van de uitwendige kerk bleef enkel de tweede (vierkante) en derde (achtkantige) geleding van de westtoren met spits behouden. Toevoeging van kruisbeuk, koor, sacristie, doopkapel. Drie beuken vervangen door eenbeukige ruimte overwelfd door middel van drie gele bakstenen kruisribgewelven welke telkens twee traveeën overspannen.

Mobilair: Schilderij "Heilige Amandus van Maastricht verkondigt het geloof" door G. Le Plat (1720), "Onze-Lieve-Vrouw met Kind" door J. Pauwels (19de eeuw), twee schilderijen van 1871 (Heilige Jozef met Kind en Onze-Lieve-Vrouw met engelen) en veertien kruiswegstaties geschilderd op doek door F.A. Trulin. Neogotisch eikenhouten koorgestoelte met beeldhouwwerk van de twaalf apostelen van 1870 door Van Eename. Neogotische eikenhouten preekstoel uit 19de eeuw. Orgel door Vereecken van 1891.

• VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERKHOVE C. 1976; Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent IV, Brussel, 32-33.
  • VANDERSTRAETEN F. 1971: Verbouwingen en herstellingen aan de H.Amanduskerk te Sint-Amandsberg in de periode 1932-1940, De Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek IX, 63-73.
  • VAN POECK M. 1910: Geschiedenis en beschrijving van Sint-Amandsberg, Gent, 87.

Auteurs: Verbeeck, Mieke