Twee villa's naar ontwerp van J. Rooms

Beschrijving

Twee, gekoppelde villa's met spiegelbeeldschema, in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken opgetrokken in 1906 naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderd bakstenen gebouw; twee verdiepingen en voorgevel van twee traveeën, onder een schilddak (nok parallel met de straat, kunstleien) voorzien van twee klimmende dakkapellen en centraal een overhoekse vierkante schouw. Lijstgevel met rechthoekige erkers op verhoogde begane grond en twee ruime bovenvensters onder hoefijzerboogveld met bakstenen vulling in tweekleurige zigzagbanden. Uitspringende kroonlijst op houten consoles. Zijgevels respectievelijk met aangebouwde ronde traptoren (nummer 134) onder afgeknot en gedrukt koepeldak, en vierkante traptoren (nummer 136) met schilddak, beide met brede overstekende dakrand op houten schoren. Ingangsdeur in de houten erker aangebouwd voor de toren met rechte steektrap (7 treden) voorzien van houten leuning. Fraai houtwerk in art-nouveaustijl bewaard voor de ingangserker van nummer 136.

• Dienst Stedenbouw en Stadsarcheologie, Plans architect J. Rooms.

Auteurs: Verbeeck, Mieke