Teksten van Hoeve Schuurgoed

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26843

Hoeve Schuurgoed ()

Historische hoeve met boerenhuis ten westen, bakhuis, schuur ten noorden, en schuurtje naast de toegangspoort. De voormalige hoeve staat op het zuidelijke deel van een tweeledige walgrachtsite met brug over de zuidelijke arm van de walgracht.

De Hoeve Schuurgoed zou teruggaan op een middeleeuws leen van de Gentse Sint-Baafsabdij. De oudste afbeelding is terug te vinden op de kaart van het Vrije van Gent van Jacques Horenbault uit 1619, waar een vierkante omwalling met een centraal gebouw is afgebeeld. Op een kaart uit 1760 is de hoeve weergegeven met de dubbele walgrachtstructuur, met alleen op het zuidelijke eiland een gebouw. De heropgebouwde toegangspoort van de hoeve bevat een sluitsteen met het jaartal 1662; het boerenhuis kan omstreeks dat jaar gebouwd zijn. De andere gebouwen van de hoeve werden volgens kadastergegevens gebouwd in 1880: de grote dwarsschuur aan de noordzijde van het erf, het bakhuis links van de toegangspoort en het schuurtje aan de andere kant van de toegangspoort. Van 1982 tot 2007 werden de gebouwen hersteld en heropgebouwd.

Het deels vernieuwde boerenhuis bevat nog oorspronkelijke onderdelen uit de tweede helft van de 17de eeuw: moerbalken met geprofileerde balksleutels, dubbele schouw en gebinten van de dakkap. Ook de kelder en de opkamer zijn bewaard, maar met volledig vernieuwd baksteenmetselwerk in de kelder. Vloeren, kinderbalken en plankenvloer en de overige delen van de dakkap zijn vernieuwd in de jaren 1980 en 1990. Het baksteenmetselwerk van de buitengevels is deels vernieuwd. Het noordelijke deel van het woonhuis is een uitbreiding uit de jaren 1980 en 1990.

Bewaard bakhuis naast het boerenhuis.

De brug en de poort aan de straatzijde zijn volledig heropgebouwd. Het schuurtje naast de toegangspoort bewaart zijn oorspronkelijk volume, maar het baksteenmetselwerk van de buitengevels is volledig vernieuwd. Ook de deur- en vensteropeningen zijn gewijzigd. Binnenin zijn geen oude interieurelementen bewaard.

De grote schuur aan de noordzijde is materieel volledig vernieuwd. Aan het oorspronkelijke gebouw herinneren alleen het globale volume en de materieel volledig vernieuwde flankerende vleugels met trapgevels.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/44021/152.1, Hoeve Schuurgoed in Gent (S.N. 2023).

Auteurs:  Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Debonne V. 2024: Hoeve Schuurgoed [online], https://id.erfgoed.net/teksten/432095 (geraadpleegd op ).


Hoeve Schuurgoed ()

Voorheen omwalde historische hoeve zogenaamd "Schuurgoed" gedateerd 1662 op sluitsteen van toegangspoort. Verankerde en gewitte bakstenen poortgevel (zuidkant) met ezelsrug en brede korfboogvormige doorgang achter deels bewaarde wal met haag. Kleine beglaasde rondboognis rechts bovenaan. Geflankeerd aan de erfzijde door twee kleine dienstgebouwen van verankerde en gewitte baksteen onder zadeldak (nok loodrecht ten opzichte van de straat), volgens kadastergegevens van 1880.

Ten westen, voormalig boerenhuis van vijf traveeën en van het enkelhuistype, onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), met lichte 19de-eeuwse aanpassingen. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint met twee tuitgevelvormige dakvensters met korfboogvormige vensteropening. Twee beluikte rechthoekige benedenvensters met houten latei en dorpels met tegels. Lage korfboogdeur met rechts een klein haast vierkant venster. Onderbroken houten daklijst. Links laag zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. Aanbouwsel aan noordkant van woning reeds vroeger gesloopt.

Vrij intact bewaard doch verwaarloosd interieur: moerbalken met geprofileerd sleutelstuk op stenen console, dubbele Vlaamse haard en rode gebakken tegelvloer.

Ten noorden, gewitte bakstenen dwarsschuur, volgens kadastergegevens van 1880 met aanbouwsel voorzien van dakkapellen aan noordzijde. Lagere, deels ingestorte noord-zuid-georiënteerde stal tussen boerenwoning en linkergevel stal afgesloten door gewitte bakstenen muur met vierkante hekpijlers, rechts met behouden siervaas.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1880/7.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verbeeck M. 1983: Hoeve Schuurgoed [online], https://id.erfgoed.net/teksten/26843 (geraadpleegd op ).