Kasteeldomein Herry

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Herry

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Herry

Beschrijving

Voormalig zogenaamd Kasteel Herry, heden "Kasteel Sint-Denijs". Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen; talrijke loofbomen en vijver. Huidige ingang in de Adelaarsstraat, voorafgegaan door een rode beukendreef vanaf de Kortrijksesteenweg. Voorheen eveneens voorzien van ingang met twee torens op het Gemeenteplein, bij de aanleg van linkergevel in 1895 gebouwd door baron L. Herry, eigenaar en toenmalige burgemeester. Voor enkele jaren gesloopt. Domein verder begrensd door de Kleine Gentstraat, Drie Sleutelsstraat en Wallekensstraat.

Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek tussen gebundelde pijlers van arduin met bekronende adelaars, afkomstig van de Kortrijksepoort: de nieuwe stadspoort gebouwd in 1808 naar ontwerp van architect J.B. Pisson en afgebroken na 1860 (afschaffing van het octrooirecht); later hier heropgebouwd.

Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903. Begroeid bak- en hardstenen gebouw met twee bouwlagen en schilddak (leien) met dakkapellen in tuitgevelvorm. Voorgevel van vier traveeën met gemarkeerd rechterzijrisaliet met bekronende topgevel en erker op de verhoogde begane grond. Rondboogvormige benedenvensters voorafgegaan van een terras; kruiskozijnen op de bovenverdieping

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1886/31, 1903/3.
  • GOETGHEBUER P.J. 1827: Choix des monuments, édifices et maisons les plus remarquables du royaume des Pays-Bas, Gent, plaat 75.
  • VAN WERVEKE H. 1976: Voordracht over de geschiedenis van Sint-Denijs-Westrem, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VI, 64-65.

Auteurs: Bogaert, Chris