Kasteel Herry

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kasteel Sint-Denijs
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Adelaarsstraat
Locatie Adelaarsstraat 24, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Herry

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Kasteel Herry", heden "Kasteel Sint-Denijs". Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen; talrijke loofbomen en vijver. Huidige ingang in de Adelaarsstraat, voorafgegaan door een rode beukendreef vanaf de Kortrijksesteenweg. Voorheen eveneens voorzien van ingang met twee torens op het Gemeenteplein, bij de aanleg van linkergevel in 1895 gebouwd door baron L. Herry, eigenaar en toenmalige burgemeester. Voor enkele jaren gesloopt. Domein verder begrensd door de Kleine Gentstraat, Drie Sleutelsstraat en Wallekensstraat.

Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek tussen gebundelde pijlers van arduin met bekronende adelaars, afkomstig van de Kortrijksepoort: de nieuwe stadspoort gebouwd in 1808 naar ontwerp van architect J.B. Pisson en afgebroken na 1860 (afschaffing van het octrooirecht); later hier wederopgebouwd.

Kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903. Begroeid bak- en hardstenen gebouw met twee bouwlagen en schilddak (leien) met dakkapellen in tuitgevelvorm. Voorgevel van vier traveeën met gemarkeerd rechterzijrisaliet met bekronende topgevel en erker op de verhoogde begane grond. Rondboogvormige benedenvensters voorafgegaan van een terras; kruiskozijnen op de bovenverdieping

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1886/31, 1903/3.
  • GOETGHEBUER P.J. 1827: Choix des monuments, édifices et maisons les plus remarquables du royaume des Pays-Bas, Gent, plaat 75.
  • VAN WERVEKE H. 1976: Voordracht over de geschiedenis van Sint-Denijs-Westrem, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VI, 64-65.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.