Station Sint-Denijs-Westrem

Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Sint-Denijs-Westrem

omvat de bescherming als monument Stationsgebouw Sint-Denijs-Westrem: hoofdgebouw en rechter bijgebouw
gelegen te Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2 (Gent)

omvat de bescherming als monument Stationsgebouw Sint-Denijs-Westrem: linker bijgebouw

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stationsgebouw Sint-Denijs-Westrem met omgeving

Typologiestationsgebouwen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Station. Typisch plattelandsstation daterend van circa 1910 op de vernieuwde spoorlijn Gent-Kortrijk. Sober bakstenen gebouw van zeven traveeën met markerend hoofdgebouw (derde tot vijfde travee) en twee bouwlagen; centraal dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en schilddakje; zadeldaken met decoratieve houten kroonlijst. Verticaliserende lisenen verbonden door overhoekse muizentanden ritmeren de gevelwand. Begane grond met rondboogdeuren en -vensters onder arduinen booglijst op imposten, getoogde bovenvensters onder dito lijstjes. Sierankers.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1910/4.

Auteurs: Bogaert, Chris