• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oud hoevecomplex op de hoek met de Hemelrijkstraat met ten noorden het woonhuis, ten zuiden stallen en ten westen ruime aanhorigheden en stallen. Met gras begroeid en beboomd erf.

Woonhuis bestaande uit drie delen en vermoedelijk daterend uit drie verschillende bouwperiodes:

• Het oudste meest oostelijke gedeelte, met heden twee traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de Putstraat), met rechts zijaandak en korfboogvormig zolderluik, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Interieur met bewaarde haard en eikenhouten balken op geprofileerde sloffen.
  • Aanpalend westelijk gedeelte van vijf traveeën met een iets hogere bouwlaag onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen), met linkerzijaandak met muurvlechtingen, minstens opklimmend tot eerste helft 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Aflijnende getrapte daklijst. Rechthoekige beluikte vensters met houten lateien en dorpels met tegels. Rechthoekige deur met getralied bovenlicht in derde travee, gedeeltelijk gedichte muuropening in vierde travee.
  • Ten noorden en parallel met linkergevel woongedeelte, kleiner 19de-eeuws gedeelte (voormalig melkhuisje?) onder afzonderlijk zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige deur en venster uitziend op omhaagde tuin.

Ten zuiden, ruime dwarsschuur en stallen met verankerde gewitte gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen), met zijpuntgevels met muurvlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw, links uitgebreid met één travee in 1872. Rechthoekige poorten en deuren, sporen van korfboogdeurtje in rechterzijgevel. Binnenin bewaarde arduinen drinkbakken.

Ten westen, recentere aanhorigheden en lage stallen daterend van 1872. Verankerde gewitte gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de Hemelrijkstraat). Interieur met bakoven.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1872/3.

Auteurs: Bogaert, Chris