Herenhuis Les Châtaigniers

Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Les Châtaigniers

Beschrijving

Zogenaamd "Les Châtaigniers". Alleenstaand herenhuis met omringend park en vijver, volgens kadastergegevens daterend van circa 1872, en gebouwd op de plaats van een hoeve. Heden ontpleisterde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met twee oeils-de-boeuf. Aflijnende hoekpilasters en gemarkeerd middenrisaliet onder bekronend gebogen fronton met oculus. Ionische pilasters op de bovenverdieping. Horizontaliserende kordons en kroonlijst op klosjes. Getoogde omlijste vensters met oren, sluitsteen met festoenen en bekronende gebogen druiplijst, vergroot rechterbenedenvenster. Centrale deur met dubbele steektrap en balustrade. Zijgevels van drie traveeën met beluikte vensters.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1872/3.

Auteurs: Bogaert, Chris