erfgoedobject

Brouwerij Roegiers

bouwkundig element
ID
26869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26869

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige brouwerij Roegiers, opgericht in 1838, stopgezet in 1923. Behouden woonhuis en kelder van de brouwerij. Burgerhuis met voortuin afgesloten door een fraai ijzeren hek uitziend op het kerkhof. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), daterend van 1838. Rechthoekige omlijste vensters met arduinen lekdrempels, op de begane grond met sluitsteen, op de bovenverdieping met oren en panelen onder de dorpels. Horizontaliserende imitatiebanden, lijsten en kroon- en tandlijst als gevelaflijning. Centrale rechthoekige deur met empirewaaier. Vernieuwde bakstenen zijpuntgevel (aan de Hogeheerweg) met nieuwe natuurstenen hoekblokken en schouderstukken (oorspronkelijk beraapt).

Rechts aangebouwde vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen en inmiddels reeds gesloopte brouwerijgebouwen volgens archiefstukken toegevoegd in 1866.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1866/5.
  • DELBAERE E. 1980: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 3, Dorpsgezichten, Sint-Denijs-Westrem, 10-11.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Kerkwegel

  • Is deel van
    Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij Roegiers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26869 (Geraadpleegd op )