erfgoedobject

Klooster Sint-Jozefgesticht

bouwkundig element
ID
26872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26872

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig Sint-Jozefgesticht, heden Instituut Don Bosco. Gesticht door graaf Jozef de Hemptinne naast zijn kasteel te Maaltebrugge in 1866 naar ontwerp van baron J. Bethune. Oorspronkelijk bedoeld als benedictijnerklooster ter verdieping van het godsdienstig leven. Eerstesteenlegging in 1867. Sinds 1875 betrokken door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes die er een jongensweeshuis houden; vanaf 1902 onder leiding van de Salesianen van Don Bosco. Tevens lagere school, humaniora en vakschool. Oorspronkelijk kloostergebouw en kapel in neogotische stijl naar ontwerp van baron J. Bethune. Achterin gelegen gebouwen op vierkante plattegrond met centraal binnenplein (kapel aan de zuidelijke zijde). Heden volledig ingebouwd en met vernieuwd interieur.

In de loop der jaren talrijke uitbreidingen met nieuwe vleugels, onder meer in 1910 (ateliers langs de Malte) en 1926 (nieuw hoofdgebouw langs de Kortrijksesteenweg naar ontwerp van architect A. Bressers), binnenvleugel van 1929, nieuwbouw aan de straatzijde van 1955, nieuwe kapel van 1963.

  • S.N. 1978: Jubileumalbum Don Bosco Technisch Instituut, 1 Historiek, Sint-Denijs-Westrem.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster Sint-Jozefgesticht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26872 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.