Kunstenaarswoningen in neotraditionele stijl

Beschrijving

Achterin gelegen neotraditionele huizen, daterend uit tweede helft 19de eeuw en oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen en ateliers van de kunstenaars Eduard Bourdon, goudsmid (nummer 1082) en Adrianus Bressers, kunstschilder (nummers 1088-1090 en het reeds gesloopte pand ernaast), belangrijke vertegenwoordigers van de neogotiek te Gent.

Nummer 1082. Lang verankerd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat), met dakvensters en linker hogeroplopende travee met puntgevel onder haaks zadeldak. Middelste penant met nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Getoogde vensters en deuren. Rechts vernieuwde garagepoort.

Nummers 1088-1090. Twee verankerde bakstenen huizen met een en twee bouwlagen rechts onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat) met vorstkam en dakvenster, links met vierkante hoektoren onder tentdak en hoge tuitgevel ernaast. Oorspronkelijk behouden kruiskozijnen onder boogveld met bakstenen drielobtracering. Verbouwde linker benedenvensters.

• GEVAERT O. 1976: Maaltebrugge, historisch belangrijkste gehucht van Sint-Denijs-Westrem, Berichten van de Heemkring Scheldeveld 8.3, 51-61.

Auteurs: Bogaert, Chris