Klooster, school en ouderlingentehuis van de zusters van Sint-Vincentius-à-Paulo

Beschrijving

Nummer 2. Klooster, school (Instituut Heilige Theresia) en ouderlingentehuis van de zusters van Sint-Vincentius-à-Paulo, gesticht in 1827. Eerste vestiging van een werkhuis in een bestaand huisje in de Borluutstraat (nummer 2). Aankoop van een stuk grond aan de huidige Loofblommestraat en Krijzeltand in 1831 en eerstesteenlegging van een klooster. Eerste kloosterkapel begonnen in 1835, ingewijd in 1839. In 1845 werd een weeshuis opgericht gevolgd door een kostschool. Vanaf de jaren 1860 begint de grootste bouwcampagne, volgens archiefstukken onder meer in 1869-70 (bouw van een nieuwe kapel), 1879-80 (gemeenteschool), 1885-86 (bewaarschool), 1890 (pensionaat), 1891 (bejaardentehuis voor mannen), 1900 (lagere school).

Heden enorm complex begrensd door de Loofblommestraat, Pastorijdreef, Krijzeltand en Oudeheerweg met nog behouden oude kapel doch grotendeels vernieuwde school- en kloostergebouwen.

Eenbeukige neogotische kapel van oorspronkelijk vijf traveeën met driezijdige sluiting (1870) in 1914 uitgebreid met twee traveeën en een voorportaal. Hoog, donker bakstenen gebouw onder zadeldak (leien) met zeshoekig opengewerkt houten dakruitertje onder hoge naaldspits. Voorpuntgevel afgelijnd door arduinen dekstenen en bekronend kruisbeeld. Begrenzende steunberen met dubbele versnijding. Voorportaal onder zadeldak voorzien van spitsboogdeur. Erboven ruim spitsboogvenster met neogotische tracering geflankeerd door twee smalle vensters; driezijdige oculus in de geveltop. Vernieuwd interieur.

Eveneens tot het complex behorend behouden neogotisch huis van de directeur (Oudeheerweg nummer 5) daterend van 1900 (gevelsteen) en gekenmerkt door een brede linkerzijrisaliet met bekronende topgevel en zogenaamde Brugse travee.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1870/4, 1880/7, 1886/43.
  • DELBAERE E. 1981: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 5, Het Klooster, Sint-Denijs-Westrem.

Auteurs: Bogaert, Chris