erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
26883
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26883

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuizenblok bestaande uit twee dubbelhuizen met twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting parallel aan de straat), in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw (zie 1801 gedateerde deurwaaier van nummer 45), aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw.

Nummer 45. Beraapte en groengeschilderde voorgevel van vijf traveeën afgelijnd door imitatiehoekblokken. Rechthoekige omlijste vensters met oren, arduinen lekdrempels met persiennes op de begane grond, met sluitsteen en panelen onder de dorpels op de bovenverdieping, houtwerk uit het derde kwart van de 19de eeuw voor ramen. Centrale rechthoekige deur in vlakke bepleisterde omlijsting met oren, houten tussendorpel en waaier met jaartal 1801. Bekronend reclamepaneel onder glas.

Nummer 47. Bepleisterde en geschilderde voorgevel van vier traveeën verrijkt met imitatiebanden en beraapte panelen met centraal medaillon met hoofdje in de borstwering van de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met persiennes op de begane grond, in stucomlijsting op de bovenverdieping. Fraai houtwerk voor de ramen met afgeronde hoeken (derde kwart van de 19de eeuw).


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Loofblommestraat

  • Is deel van
    Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.