Complex van twee woningen en een werkhuis

Beschrijving

Complex van twee woningen en een werkhuis in neotraditionele stijl, daterend van 1863-64 en voorheen het woonhuis met werkplaats van beeldhouwer Leopold Blanchaert en later kunstschilder Adrianus Bressers, belangrijke kunstenaars van de neogotiek te Gent. Bakstenen breed- en diephuis met één bouwlaag en zadeldak (mechanische pannen, leien).

Nummer 8. Dubbelhuis van vier traveeën met gemarkeerd deurrisaliet met bekronende tuitgevel en rondboogportiek. Een gevelsteen vermeldt; "ten goede op de bres" aangebracht door A. Bressers.

Nummer 10. Diephuis van twee traveeën met voor- en achtertuitgevel met muurvlechtingen onder hoog zadeldak. Zandstenen kruiskozijnen op de begane grond, rechthoekige vensters met negblokken in de geveltoppen. Voorgevel met centrale gevelnis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt en inscriptie "Heilige Moeder Gods, bid voor ons, anno 1863".

Nummer 12. Werkhuis met grote droogschuur voor hout. Bakstenen gebouw onder mank zadeldak met ruime rechthoekige vensters (metalen roedeverdeling) en decoratief metselwerk op de penanten.

Behouden smalspoor voor aanvoer van grote steenblokken en hout, gietvormen en enkele oude beelden van L. Blanchaert.

• GEVAERT G. 1976: Maaltebrugge, historisch belangrijkste gehucht van Sint-Denijs-Westrem, Berichten van de Heemkring Scheldeveld VIII.3, 51-61.

Auteurs: Bogaert, Chris