Landhuis Het Anker

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Scheepsankerstraat
Locatie Scheepsankerstraat 1, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Het Anker

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig lusthof zogenaamd "Het Anker" met vroegere overzet en aanlegplaats aan de Leie. Achterin gelegen alleenstaand herenhuis met omringende tuin en toegang via twee behouden bepleisterde, geblokte hekpijlers.

Gebouw op L-vormige plattegrond met één bouwlaag en mansardedak (leien, Vlaamse pannen), met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, met kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en met aanpassingen uit tweede helft 19de eeuw. Heden beschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint (voorheen beraapt met bepleisterde platte banden). Voorgevel van zes traveeën waaronder twee rechter traveeën met twee bouwlagen onder pseudo-fronton en haaks zadeldak. Verhoogde begane grond met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels (houtwerk uit derde kwart 19de eeuw) met persiennes. Rechthoekige deur met dubbele steektrap (5 treden) en ijzeren leuning in de derde travee, vooraan voorzien van een gevelsteen met afbeelding van een gevleugelde leeuw, symbool van de evangelist Marcus. Linker zijgevel en -vleugel van respectievelijk twee en één travee uitziend op het terras, afgezet met ijzeren leuning tussen twee vierkante postamenten met siervazen. Smeedijzeren anker en klokje aan rechter muur.

Erachter gelegen haakse verbouwde stallingen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak, met het huis verbonden door een korfboogvormige poortomlijsting onder pannendakje.

  • DELBAERE E. 1980: Sint-Denijs-Westrem in beeld, deel 3, Dorpsgezichten, Sint-Denijs-Westrem, 18-19.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Denijs-Westrem

Sint-Denijs-Westrem (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.