erfgoedobject

Pachthoeve

bouwkundig element
ID
26912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26912
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de plaats van het kasteel van de heer van Assenede werd in 1826 een pachthoeve gebouwd. De oude slotgracht werd gedeeltelijk bewaard.

Het voormalige boerenhuis ten noorden vertoont geen noemenswaardige kenmerken en is door brand sterk beschadigd.

Stallen en schuur gelegen aan de straatkant met hoge blinde gevel, rechts met bakstenen hekpijlers, waarvan de linker voorzien is van een vlak omlijste getraliede nis met Mariabeeldje (18de eeuw ?). Linker aanbouwsel gebruikt als stalletje, met tweezijdige zijgevel onder afgewolfd pannendak. Sporen van een gedichte rondboogdeur in de rechtertravee. Aan de erfzijde geritmeerd door rondboognissen op bovenverdieping waarin rechthoekige laaddeuren van hooizolder.

Ervoor kleiner bakstenen dienstgebouwtje onder zadeldak uit de 20ste eeuw. Ten westen oudere dwarsschuur met gewitte gevels op gepikte plint afgedekt met zadeldak. Zijgevels afgewerkt met muurvlechtingen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pachthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26912 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.