erfgoedobject

Pastorie Heilige Kruisparochie

bouwkundig element
ID: 26913   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26913

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie daterend van circa 1860, naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny.

Achterin gelegen pastorie in grote omwalde tuin aansluitend bij de reeds als monument beschermde Heilige Kruiskerk met kerkhof.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De Perre-Montigny paste de voor hem typische rondboogvensters toe evenals doorlopende waterlijsten. Het pand wordt geaccentueerd door afgelijnde hoek- en middenlisenen. Een gekorfde kroonlijst vervolledigt de gevel. Voor- en achtergevel zijn identiek. Het oorspronkelijke 19de-eeuwse schrijnwerk bleef bewaard.

Het interieur bleef intact bewaard met de typisch voor de realisaties van architect De Perre-Montigny rijkelijk uitgewerkte centrale gang. De symmetrie is sprekend, zowel bruikbare als imitatiedeuren werden aangebracht. Alle deuren zijn voorzien van supraporta's welke rondbogige bovenlichten (idem aan de ramen) suggereren. De middentravee van de gang wordt benadrukt door het gebruik van dubbele deuren, vier kolommen en een kruisribgewelf. De buitenste twee traveeën werden vlak afgewerkt met een eenvoudige stuclijst. De vloer bestaat uit een sobere zwart/witte marmeren vloer. De geschilderde houten trap zit verscholen achter een deur.

Rechts van de gang twee salons met sober doch tijdseigen stucwerk en marmeren schouwmantels. Het plafondstuk getuigt reeds van de industriële productie van dergelijk stucwerk in de tweede helft van de 19de eeuw. Op de bovenverdieping werd geen stucwerk aangebracht. De schouwen werden er in marmerimitatie geschilderd. Alle houten vloeren bleven bewaard.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002318, Pastorieën (S.N., 2008).

Bron     : -
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie Heilige Kruisparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26913 (Geraadpleegd op 26-05-2019)