Pastorie daterend van circa 1860, naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny.
Achterin gelegen pastorie in grote omwalde tuin aansluitend bij de reeds als monument beschermde Heilige Kruiskerk met kerkhof.
Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Architect de Perre-Montigny paste de voor hem typische rondboogvensters toe evenals doorlopende waterlijsten. Het pand wordt geaccentueerd door afgelijnde hoek- en middenlisenen. Een gekorfde kroonlijst vervolledigt de gevel. Voor- en achtergevel zijn identiek. Het oorspronkelijke 19de-eeuwse schrijnwerk bleef bewaard.
Het interieur bleef intact bewaard met de typisch voor de realisaties van architect de Perre-Montigny rijkelijk uitgewerkte centrale gang. De symmetrie is sprekend, zowel bruikbare als imitatiedeuren werden aangebracht. Alle deuren zijn voorzien van supraporte welke rondbogige bovenlichten (idem aan de ramen) suggereren. De middentravee van de gang wordt benadrukt door het gebruik van dubbele deuren, vier kolommen en een kruisribgewelf. De buitenste twee traveeën werden vlak afgewerkt met een eenvoudige stuclijst. De vloer bestaat uit een sobere zwart/witte marmeren vloer. De geschilderde houten trap zit verscholen achter een deur.
Rechts van de gang twee salons met sober doch tijdseigen stucwerk en marmeren schouwmantels. Het plafondstuk getuigt reeds van de industriële productie van dergelijk stucwerk in de tweede helft van de 19de eeuw. Op de bovenverdieping werd geen stucwerk aangebracht. De schouwen werden er in marmerimitatie geschilderd. Alle houten vloeren bleven bewaard.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2015: Pastorie Heilige Kruisparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/180623 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen), daterend van circa 1860, naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Bakstenen gevel met rondboogvensters voorzien van doorlopende waterlijst. Afgelijnde hoek- en middenlisenen. Gekorniste kroonlijst. Gedeeltelijk verbouwd.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Lanclus K. 1983: Pastorie Heilige Kruisparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/26913 (geraadpleegd op ).