Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande

Beschrijving

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande, op de wijk "Gemeenteheide", langs de steenweg naar Wachtebeke en omringd door linden. Volgens overlevering gesticht in de 16de eeuw ingevolge een belofte door een Spaans officier. In 1635 heropgebouwd. Vernield in 1797, hersteld in 1816. Ten slotte vergroot heropgebouwd in 1863 in neobarokstijl. Volgens kadastergegevens vergroot in 1887 (onder meer nieuwe sacristie).

Baksteenbouw met schaars gebruik van zandsteen voor hoekstenen, afschuining en lijsten. Eenbeukige kapel van drie traveeën onder zadeldak (leien) en driezijdige koorsluiting met houten dakruiter. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top in twee geledingen; getoogde deur in bepleisterde geprofileerde omlijsting met oren en erboven tralievenstertje in gelijkaardige omlijsting. In zijgevels drie omlijste steekboogvensters met metalen roedeverdeling en op de borstwering eronder eveneens omlijste en getraliede ingemetselde nisjes met statiën met de "Vijftien mysteries van den Heilige Rozenkrans" in bruin- en groengeschilderde basreliëfs. Aflijnende houten kroonlijst.

Binnenin schip overwelfd door tongewelf met gordelbogen, versierd met rozetten en spiegels, op gesculpteerde consoles.

Mobilair: neobarokaltaar door Van Biesbroeck. Votiefschilderij van 1754.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIV (Gent), 1887/21.
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1864-70: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 15-17.

Auteurs: Lanclus, Kathleen