Boerenwoning

Beschrijving

Voormalig pachtgoed van de abdij van Doornzele, reeds vermeld vanaf de 15de eeuw. Door weilanden omgeven hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een ruim beboomd en begraasd erf en toegankelijk via twee ijzeren hekken (een groot en een klein) tussen vierkante, gemetselde hekpijlers.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak (zwarte Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), in zijn huidige vorm opklimmend tot de 18de eeuw. Beschilderde bakstenen voorgevel op grijze plint. Dubbelhuisopstand. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempels en houtwerk uit derde kwart 19de eeuw. Licht getoogde deur in 18de-eeuwse beschilderde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak.

Ten westen, recentere stallingen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• DE VOS A. 1971: Geschiedenis van Ertvelde, Ertvelde, 367 en 499.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De boerenwoning had bij de inventarisatie in 1983 als adres Achtmeistraat nummer 1. De toenmalige Achtmeistraat, vroeger Pachtgoedstraat, werd op dat moment gekenmerkt door enkele grote pachthoeven. Deze hoeves verdwenen allemaal bij de uitbreiding van de Gentse haven met het Kluizendok. Zo was de hoeve al gesloopt op luchtbeelden van 2000-2003.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto 2000-2003, Marco Polostraat, Gent [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 14 januari 2021).