Hoeve Goed te Rozendaele

Beschrijving

Zogenaamd "Goed te Rozendaele". Voorheen omwalde hoeve, naar verluidt toebehorende aan Hollandse ridders. Hoeve met losstaande bestanddelen en beboomd en begraasd voorerf, toegankelijk via een verharde weg afgesloten door een ijzeren hek.

Ten oosten, ruim woonhuis van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op grijsgeschilderde en gepikte plint. Rechthoekige vensters met persiennes en houtwerk uit derde kwart 19de eeuw. Rechthoekige deur in beschilderde bakstenen omlijsting in de derde travee. Achtergevel met overhellend dekschild op geprofileerde daklijstbalkjes. Rechterzijpuntgevel met getoogde vensters en liggende ovale oculi; aanleunende stallingen onder lessenaarsdak.

Achter het woonhuis, lage stallingen met gewitte gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), met overstekend dekschild boven de getrapte daklijst, eveneens opklimmend tot de 18de eeuw.

Ten zuiden, recentere ruime stallingen onder zadel- en schilddak (nok parallel met de straat) op een gevelsteen gedateerd "A.T. Dael, 1865".

• DE VOS A. 1971: Geschiedenis van Ertvelde, Ertvelde, 376.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De hoeve had bij de inventarisatie in 1983 als adres Achtmeistraat nummer 2. De toenmalige Achtmeistraat, vroeger Pachtgoedstraat, werd op dat moment gekenmerkt door enkele grote pachthoeven. Deze hoeves verdwenen allemaal bij de uitbreiding van de Gentse haven met het Kluizendok. Zo was de hoeve al gesloopt op luchtbeelden van 2000-2003.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto 2000-2003, Marco Polostraat, Gent [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 14 januari 2021).