Goed ten Oudenvoorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Oudenvoorde

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ten Oudenvoorde" later lusthof van de familie van Saceghem en De Potter d'Indoye. Opperhof met "huis van plaisance", in de 16de eeuw reeds eigendom van de familie Sersander, in 1775 geschonken aan J.B. van Saceghem. Sinds tweede helft 19de eeuw eigendom van de familie De Potter waaronder de laatste burgemeester van Kluizen (in 1965 gefusioneerd met Gent en Evergem). Enorm domein (10 hectare) met boerenhof en stallingen, ten zuiden aangebouwde kleine woning van twee vooruitgebouwde traveeën (nummer 6) en hierbij aanleunend poortgebouw dat toegang verleent tot het achterin gelegen kasteel met bijgebouwen (nummer 10).

Nummer 8. Achterin gelegen gebouwen met beboomd en met gras begroeid erf met ten westen het boerenhuis, ten noorden en op dezelfde hoogte een ruime schuur en stallen. Boerenhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), met overstekend dekschild op houten daklijstbalkjes, naar verluidt voorheen op een gevelsteen "1658" gedateerd. Rechts zijaandak met muurvlechtingen. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters op dorpels met tegels en houtwerk uit derde kwart 19de eeuw. Rechthoekige deur; rechts getralied hoger geplaatst venster van opkamer boven de kelder en houtwerk uit derde kwart 19de eeuw.

Huidige achtergevel (vroeger voorgevel?) met meer oorspronkelijk uitzicht uitziend op het park van het kasteel. Heden met gedichte vensters. Verankerde bakstenen gevel van zeven traveeën met centraal hoger opgetrokken deurtravee met dakvenster met muurvlechtingen in de puntgevel. Rechthoekige deur onder zandstenen latei ontlast door een rollaagje. Gedichte rechthoekige vensters met sporen van sponning en zandstenen lateien.

Ten noorden, recentere dwarsschuur en stallen met gewitte bakstenen gevels op gepikte plint; overkragend zadeldak (nok parallel met de straat). Travee-indeling door bakstenen lisenen. Rechthoekige poort links en verschillende deuren.

Nummer 10. Voormalig lusthof van de familie van Saceghem, later De Potter d'Indoye, heden stedelijke school. Groot domein, heden met vernieuwd kasteel en behouden poortgebouw, koetshuizen en park met grote vijver. Toegangsdreef geflankeerd door twee vierkante paviljoenen onder tentdak, gelegen aan Doornzele Dries (Evergem). Tegen nummer 6 aanleunend poortgebouw (daterend uit de 18de eeuw). Ontpleisterde bakstenen voorgevel van één travee aan het einde van een smalle aarden weg tussen twee muren. Rechthoekige doorgang onder brede geblokte rondboog op dito pilasters met imposten; laadvenster in het boogveld, zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Bakstenen tuingevel van drie traveeën met anderhalve bouwlaag. Korfbogen op de begane grond, links met doorgang, centrale blinde boog en rechterpoort. Vierkant laadvenster links en verder gedichte vensters op de halve verdieping.

Ten zuiden, haaks op het poortgebouw, bakstenen dienstgebouwen van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Rechter travee daterend van 1886. Tuingevel met centraal driehoekig fronton met oculus. Bovenverdieping met gekoppelde getoogde vensters op arduinen cordon.

Huidige kasteel van 1924 (confer gevelsteen) doch gebouwd op de plaats van een ouder kasteel dat sinds 1687 vermeld wordt en gebouwd was op een motte, verwoest in 1918. Rechthoekig gebouw met twee bouwlagen onder pseudomansardedak (mechanische pannen). Baksteenbouw met verwerking van imitatiezandsteen voor plint, aflijnende hoekblokken, vensteromlijstingen en voluutvormige vleugelstukken van de centrale klokgevel die voor- en tuingevel markeren. Rechthoekig beluikte vensters met roedeverdeling.

Ten noorden, haaks achter de achtergevel van nummer 8, verankerde bakstenen koetshuizen met acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat), met linkerzijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Korfbogen op de begane grond, in de derde en vierde travee met poorten, in de overige traveeën onder meer gedicht of voorzien van een rechthoekige deur met tussendorpel en bovenlicht. Kleine rechthoekige vensters met sponning en duimen op de bovenverdieping. Ramen met roedeverdeling.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIV (Gent), 1886/2, 1920/19.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1870-72: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks II, deel 2, Kluizen, Gent, 7.
  • VANACKER D. 1976: Gent wil zijn personeel een kasteel bezorgen, Domein De Potter d'Indoye aan Doornzele-dries, De Gentenaar 29 september.

Auteurs: Lanclus, Kathleen