Villa Ekstermere en hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ekstermere en hoeve

Beschrijving

Heden villa met erachter de resterende gebouwen van de oude hoeve zogenaamd "Extermeere" of "He[e]gsme[e]re". Eertijds zeer oude en belangrijke omwalde hoeve, reeds vernoemd in 1277 en destijds vermoedelijk door de Sint-Baafsabdij zelf uitgebaat. Volgens oude kaarten drie losse gebouwen omgeven door een gracht (nu gedeeltelijk gedempt en met knotwilgen afgezoomd aan de Oostelijke-zijde).

De huidige hoevegebouwen klimmen waarschijnlijk op tot de 18de eeuw. Ten westen boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Witgeschilderde, verankerde gevel op gepikte plint. Rondboogvensters in zwartgeschilderde omlijsting met metalen roedeverdeling (eerste kwart 19de eeuw?). Gelijkaardige rondboogdeur. Op linkerzijgevel sporen van vroegere, kleinere zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen en aanleunend zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. Rechts naast het woonhuis stalvleugel met rechthoekige poort en deur, eveneens met sporen van vlechtingen in zijgevel.

Haaks erop, ten noordoosten grote dwarsschuur met luchtgaten in de zijpuntgevel en parallel ermee een recenter dienstgebouwtje.

Ten westen, klein bakstenen gebouwtje onder pannendak, voormalig bakhuisje (?). Puntgeveltje met aandak en muurvlechtingen, voorzien van getoogd deurtje en zolderluikje.

• KERCKHAERT N. 1977: Oude Oostvlaamse hoeven, deel I, Gent, 169.

Auteurs: Lanclus, Kathleen