Landhuis Les Cygognes met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Les Cygognes. Omgracht domein met ten oosten toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschappelijke stijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende, ter vervanging van een fraai empirekasteeltje dat mevrouw Van Aken in 1802 liet bouwen door architect J.B. Pisson. Het goed kwam begin 20ste eeuw in bezit van de heer Gheldolf en werd aangepast (1903).

Oude stallen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1881/24, 1901/30, 1903/12.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Park

De aanleg van het park in landschappelijke stijl is reeds zichtbaar op de eerste topografische basiskaart van België (circa 1870). De ommuurde moestuin ten westen van het kasteel is vermoedelijk van latere datum.

• Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries