Landhuis Les Cygognes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Cygognes

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Les Cygognes". Omgracht domein met ten oosten toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschapsstijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende, ter vervanging van een fraai empirekasteeltje dat mevrouw Van Aken in 1802 liet bouwen door architect J.B. Pisson. Het goed kwam begin 20ste eeuw in bezit van de heer Gheldolf en werd aangepast (1903).

Oude stallingen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1881/24, 1901/30, 1903/12.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen