Kasteel Morek met park

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Morek met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Morek

Beschrijving

Tussen de Morek- en de Winkelstraat, met een ijzeren toegangshek in beide straten, park in landschappelijke stijl met ten westen vijver met twee zuilen ter versiering.

In kern oud kasteeltje, verbouwd in 1867, vergroot en heropgebouwd in 1921-22 tot het huidige gebouw. Kasteeltje op onregelmatige plattegrond: aan de westzijde met portiek, aan de oostzijde uitsprong met erkervormige uitbouw. Gecementeerde constructie van twee bouwlagen onder leiendaken met dakkapellen en middenin markante vierkante toren bekroond met spits schilddakje.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1867/5, 1921-22/5.
  • VANAVERBEKE L. 1968: Geschiedenis van Wondelgem, Wondelgem, 65.

Auteurs: Lanclus, Kathleen