erfgoedobject

Kasteel de Ghellinck de Walle met parkrestant

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26936

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig kasteel van Ruyenhove, later kasteel de Ghellinck de Walle, later gemeentehuis en nu dienstencentrum. In de 16de eeuw eigendom van Pieter van Tessele. Toen nog dubbel omwald goed, toegankelijk via een dreef in de Botestraat. In 1780 verworven door de Ghellinck, heer van Tollenare. Circa 1800 laat André de Ghellinck het kasteel heropbouwen en het park met de vijver aanleggen (in 1865 nog vergroot door Edmond de Ghellinck). Verkaveling van het domein in 1964 en inrichting van het kasteel als gemeentehuis.

Classicistisch, onderkelderd herenhuis van drie bouwlagen onder schilddak. Gecementeerde voorgevel van zeven traveeën met dubbelhuisopstand. Rechthoekige progressief verkleinende vensters. Begane grond afgelijnd door puilijst. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met steektrap. Zijgevels van vijf traveeën. Achtergevel U-vormig uitgebouwd met twee zijrisalieten, voorzien van een luifel op gietijzeren zuiltjes in de insprong. Klein aanbouwsel aan rechterzijgevel uit de 20ste eeuw.

Interieur. Bewaarde eikenhouten trap in laatclassicistische stijl uit eind 18de eeuw, stucversiering op muren en plafonds.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel de Ghellinck de Walle met parkrestant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.