Classicistisch landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch landhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Lootens met omgeving

Beschrijving

Fraai gebouw in Lodewijk XVI-stijl deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint onder pannendak. Circa 1931 toegevoegde erkervormige uitbouw met glazen vleugeldeur, afgedekt met mansardedak met dakkapel, en twee linkertraveeën. Rechthoekige vensters in vlakke verticaal doorlopende omlijstingen in de stijl van het oorspronkelijke huis.

Rechts van de uitbouw het oorspronkelijke 18de-eeuwse-huis: middenrisaliet van drie traveeën tussen Korinthische pilasters en bekronend driehoekig fronton met uurwerk; vensters in geriemde omlijsting met oren en op de bovenverdieping met lekdrempelconsoles. Middenpenanten bekroond met guirlandes. Afgelijnd met klassiek hoofdgestel.

Linker aanbouwsel van één bouwlaag, gecementeerd, met rechthoekige vensters onder zadeldak, van 1881.

Binnenin: bewaarde 18de-eeuwse-schouw met decoratief paneel met putti.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1881/25, 1931/38.

Auteurs: Lanclus, Kathleen