Hoeve Dossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dossche

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Dossche: boerenwoning

Beschrijving

"Hoeve Dossche", gelegen ten noorden van de kerkdries en naast het zogenaamde "Woestijnegoed", heden grotendeels omgeven door nieuwe villa's. Eertijds omwalde "motte". Zou deel uitgemaakt hebben van het omwalde complex gebouwen zogenaamd "Vroonhof-Vroonstalle", het oude centrum van Wondelgem na de invallen van de Noormannen.

Ten zuiden, fraaie woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) tussen zijtrapgevels, daterend uit de 16de eeuw, volgens A. Heins van circa 1520-30, volgens De Potter in de schouw gedateerd 1572 (jaartal nu verdwenen). Gecementeerde voorgevel met dubbelhuisopstand. Op de bovenverdieping behouden stenen kruiskozijnen. Eenvoudige rechthoekige deur, bovenaan geflankeerd door twee kleine, zwartgeschilderde bustes met wapenschildjes. Verankerde zijtrapgevels (7 treden + topstuk) van twee traveeën met gedichte stenen kruiskozijnen en bolkozijn in de geveltop, met behouden duimen. Mank zadeldak met klokje, aan de achterzijde afhellend tot begane grond. Achteraanbouwsel van 1866 en zijaanbouwsel van 1881.

Ten noordwesten stallen en schuurvleugel in L-vorm van 1881.

Binnenin: in beide vertrekken op de begane grond, bewaarde moerbalken met geprofileerde uiteinden rustend op natuurstenen, beschilderde consooltjes.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1866/20, 1881/26.
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J. 1864-1870: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 10.
  • HEINS A. 1911: A propos de quelques anciennes constructions à Wondelgem avec plans et croquis, Bulletin de la société d'histoire et d'archeologie XIX, 368-369.

Auteurs: Lanclus, Kathleen