Station Wondelgem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Wondelgem

• is aangeduid als beschermd monument Station Wondelgem

Beschrijving

Stationsgebouw op de lijn Gent-Eeklo, daterend van 1906. Bak- en hardstenen gebouw in decoratieve verwerking met neo-Vlaamserenaissancestijl. Hoofdgebouw bestaande uit een brede vleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met dakkapelletjes en zware vorstkam en rechts ervan hoger opgetrokken woonhuis van twee bouwlagen onder gelijkaardig dak. Getoogde vensters met doorlopend waterlijstje. Zijpuntgevels afgewerkt met arduinen schouderstukken en kroonlijst uitlopend in topstuk.

Links van het hoofdgebouw kleiner alleenstaand dienstgebouwtje in dezelfde stijl.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXX (Wondelgem), 1906/3.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Ten noorden en zuiden van het stationsgebouw zijn gesmede en betonnen afsluitingen bewaard. Ten zuiden van het hoofdgebouw bevindt zich een bunker en verder ten zuiden een bakstenen goederenloods (Molenstraat zonder nummer).