Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Zwijnaarde

Beschrijving

Voormalig herenhuis, gemeentehuis en heden dienstencentrum. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit eerste helft 19de eeuw. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Aflijnende hoekblokken en geprofileerde lijst van imitatiezandsteen onder de houten kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Centrale rechthoekige deur in vernieuwde geblokte omlijsting van zandsteen op arduinen neuten; trap van drie treden.

Blinde zijpuntgevels en bakstenen achtergevel met vernieuwde vensteropeningen; recente aangebouwde nieuwe vleugel.

Auteurs: Bogaert, Chris

Sinds 2018 heeft het gebouw geen gemeentelijke openbare functie meer.