Parochiekring

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekring

Beschrijving

Parochiekring. Iets op de huidige rooilijn inspringend bakstenen gebouw met neoromaanse voorpuntgevel, één bouwlaag en zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). Een gevelsteen vermeldt: "Aan den H.Jozeph, Baron Th. Coppens, 1874". Centrale rondboogdeur in vlakke bakstenen omlijsting onder dito booglijst en flankerende ruitvormige gevelstenen met stichtingstekst en wapenschild met banderol "Coppens de Flandres". Onleesbare zandstenen plintsteen. Rondboognis boven de deur. Aflijnende bepleisterde band (voorheen met opschrift) en fries met terracottategels. Ruime rondboognis met gekoppelde rondboogvensters en ingeschreven oculus in de geveltop. Aflijnende overhoekse muizentand. Zijgevel uitziend in de pastorietuin van vijf traveeën geritmeerd door gelijkaardige rondboogdeur en -vensters.

Auteurs: Bogaert, Chris