Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Zwijnaarde
Straat Ebergiste De Deynestraat
Locatie Ebergiste De Deynestraat zonder nummer, 1, 1A-B, 2-4, 7-9, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef. Gesticht en schoolcomplex van de broeders van Liefde, opgericht circa 1928-1930 in het domein van een voormalig kasteel zogenaamd "Blekerij" met gedeeltelijk bewaarde parkaanleg en vijver.

Ruim gebouwencomplex in art-decostijl naar ontwerp van architect A. Van de Vijver. Hoofdgebouw van rood en geel getinte baksteen met twee ongelijke parallelle vleugels verbonden door een haakse vleugel met kapel. Voorste vleugel met twee bouwlagen onderbroken door een centrale monumentale ingang onder halfkoepelvormig dak. Sterk geritmeerde gevels met bakstenen lisenen waartussen vensternissen met mijterboogvormige vensters. Portaal met rondboogdoorgangen en centrale nis met St.-Jozefbeeld.

Kapelvleugel met rondboogvensters en achthoekig dakruitertje onder leien naaldspits. Vernieuwd interieur.

Langere achtervleugel met drie en een halve bouwlaag geritmeerd door ruime vensters met afgeschuinde hoeken, rechthoekige vensters onder I-latei en rondboogvensters onder gebogen pseudofronton op de halve verdieping. Gelijkaardige achtergevel uitziend op de Ringvaart, gerestaureerd na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

In het park, afzonderlijke woonhuizen in art-decostijl (Ebergiste De Deynestraat nummers 4, 5-7), moderne paviljoenen en zeshoekige betonnen en bakstenen watertoren gebouwd voor de watervoorziening van het instituut, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van architect A. Van de Vijver en identiek aan deze van de psychiatrische inrichting Dokter Guislain van de broeders van Liefde (zie Jozef Guislainstraat nummer 43, Gent).

De Oefenschool Sint-Aloïsius (Ebergiste De Deynestraat nummer 2) vormt een afzonderlijk complex met blokvormig bakstenen hoofdgebouw met drie bouwlagen boven een breukstenen souterrain en plat dak. Ritmerende getoogde vensternissen. Afzonderlijke vleugels ondermeer met kapel ten noorden.

  • GILLIS P. 1937: L'effort flamand, Bâtir 50, 1020.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zwijnaarde

Zwijnaarde (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.