Kasteel met aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat (noorden), Grotesteenweg-Zuid (oosten) en Heistraat (westen) en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven.
Over de voorgeschiedenis van het kasteel is weinig of niets gekend. In 1715 werd het kasteel eigendom van de familie Soenens. In 1915 brandde het volledig uit. In opdracht van ridder E. Soenens werd een volledig nieuw kasteel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928. Sinds enkele jaren is het eigendom van gravin Goethals.
De noordelijke dreef vanuit de Rijvisschestraat, tegenover de voorgevel van het kasteel eindigt op een empire ingangspoort, naar verluidt afkomstig van een der Gentse stadspoorten. Fraai ijzeren hek tussen arduinen pijlers van gebundelde speren met bekronende gietijzeren lauwerkransen met strik; sierlijke smeedijzeren vleugelstukken.
Huidige kasteel geïnspireerd op het oorspronkelijke (confer iconografisch materiaal) en gebouwd op de oude grondvesten ten noordoosten van de heden gedeeltelijk gedempte rechthoekige omwalling, aan de zuidwestelijke kant uitvloeiend in een grote vijver. Gebouw op rechthoekige plattegrond met neo-Lodewijk XVI-voorgevel. Hoofdgebouw van zes traveeën met drie bouwlagen en mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf en centraal pseudofronton met wapenschilden van de familie Soenens en de Coninck. Bakstenen parement boven een natuurstenen onderbouw en met verwerking van natuursteen voor verticaliserende pilasters en horizontale cordons en hoofdgestel, vensteromlijstingen en versierde borstweringen. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Rechts drie toegevoegde traveeën onder plat dak, naar verluidt gebouwd op de plaats van een vroegere kapel. Achtergevel gemarkeerd door een centrale halfcirkelvormige uitbouw voorafgegaan van een terras met balusterleuning en siervazen.
Ten oosten en westen, haaks voor het kasteel, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen op T-vormige plattegrond. Voorgevel uitziend op een centraal grasperk, heden afgezoomd door talrijke beelden en bustes afkomstig van het kasteel van Vurste (meegebracht door de huidige eigenaar). Bakstenen gebouwtjes (ten westen conciërgewoning, ten oosten garages met haaks erachter vroegere stallen) met één bouwlaag onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf en centraal driehoekig fronton. Rechthoekige poorten en vensters.
Eveneens ten westen van de hoofddreef, voormalige oranjerie, volgens kadastergegevens daterend van circa 1881. Gecementeerd rechthoekig gebouw met één bouwlaag en attiek met siervazen. Ruime rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling; rondboogpoort in zijgevel.
Ten oosten, links op het einde van de dreef vanaf Grotesteenweg-Zuid, hoevecomplex met woonhuis ten oosten en schuur ten westen van een verhard erf. Bakstenen woonhuis van vier traveeën met één bouwlaag onder zadeldak met klokkentorentje (nok loodrecht op de dreef), in de linkerzijpuntgevel gedateerd 1881. Later rechtertravee toegevoegd onder lager zadeldak.
Ruime bakstenen schuur van elf traveeën onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen), minstens daterend uit eerste helft 19de eeuw, onder meer met grote korfboogpoorten. Haaks erachter lage stallingen onder groot schilddak.
Verder in het park bevinden zich nog romantische grotten, een ruïne van een torentje en een houten tuinpaviljoen, naar verluidt daterend uit eerste helft 19de eeuw.
- Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1881/2.