erfgoedobject

Kasteeldomein De Klosse

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26964

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Hoedje, heden kasteel "De Klosse". Voormalig zomerverblijf met omwald kasteeltje en prachtig park, vanaf de steenweg toegankelijk via een lange gekasseide beukendreef. Een brug over de wal met smeedijzeren leuningen met siervazen en fraai smeedijzeren hek verleent toegang tot de voortuin en het kasteeltje. Een zandstenen steen onderaan de brug vermeldt: V. De Buck, 1878.

Heden classicerend gebouw, naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1845, volgens kadastergegevens van 1847, mogelijk met behoud van een oudere kern. Alleenstaand gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale trapezoïdale uitbouw aan de voorzijde. Voorgevel van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien, nok parallel met de straat) met bekronend nokhek. Eenvoudige bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden onder de arduinen puilijst. Verder horizontaliserende arduinen cordons en aflijnend hoofdgestel. Kleine venstertjes in de fries. Centrale uitbouw van drie traveeën onder leien tentdak. Aflijnende vlakke hoekpilasters. Rechthoekige vensters, op de begane grond met persiennes, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting en bovendien accentuerende gestrekte druiplijsten in het middenrisaliet. Vernieuwde gootlijst. Centrale rechthoekige deur. Ervoor terras met balustrade en siervazen op de hoekpostamenten.

Interieur met merkwaardige spiltrap en empiresalon. Ten westen, dienstgebouwen zonder noemenswaardigheden.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1847/2.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Volgens het beschermingsbesluit werd het kasteel ontworpen in 1847 in classicistische stijl door Louis Minard.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Grotesteenweg-Zuid

  • Is deel van
    Kastelensite Zwijnaarde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein De Klosse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.