erfgoedobject

Landhuis Predikherenhof

bouwkundig element
ID: 26974   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26974

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Predikherenhof". Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie (zie wapenschild).

Prachtig omgevend park en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck en daterend van 1909. Volledig opgetrokken uit Franse steen. Voorgevel van vijf traveeën met twee bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapellen, geïnspireerd op de rococogevel van de zogenaamd "Hoofdwacht" op de Kouter te Gent. Markerend driezijdig middenrisaliet van drie traveeën onder koepelvormig dak. Middelste deurtravee afgelijnd door kolossale pilasters met bekronend gebogen en gekornist fronton met ingeschreven omlijste oculus en wapenschilden (ondermeer van de familie Van Pottelberghe de la Poterie). Spiegelboogvormige deurvensters in hol geprofileerde omlijsting met rocailles in de zwikken; bovenvenster met fraai gesmeed ijzeren hek en bekronende druipliist. Overigens rechthoekige vensters in vlakke doorlopende omlijsting met versierde borstweringen, met rocailles in het geblokt middenrisaliet. Aflijnende geblokte hoekpilasters met rocailleconsoles onder het hoofdgestel. Achteraanbouwsel van circa 1950.

Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen eveneens vernieuwd in 1909.

  • DE SMET F. 1932: Valentin Vaerwyck, zijn werk, Brussel, 129.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1983


Relaties

  • Is deel van
    Kastelensite Zwijnaarde

  • Is deel van
    Zwijnaarde

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Landhuis Predikherenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26974 (Geraadpleegd op 18-01-2020)