Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Groep van kleine boerenarbeiderswoningen gegroeid uit een oude hoeve (nummers 19-23), volgens archiefstukken in 1865 en 1872 opgesplitst in drie woningen en de voormalige schuur (nummer 17), heden toegankelijk via een steegje voor nummer 25. Sporen van de oudere kern (opklimmend tot de 18de eeuw) in linkerzijaandak met muurvlechtingen en schouderstukken, gedicht korfboogluik (nummer 19). Voorts verankerde gecementeerde voorgevel met vernieuwde deur en venster. Nummers 21-23 bovendien met dakkapellen in het doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen, nok loodrecht op de straat).

Nummer 25. Dubbelhuisje, haaks op de vroegere vooruitspringende rooilijn, drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit eerste helft 19de eeuw. Gecementeerde gevels met rechthoekig beluikte vensters.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1865/13 en 1872/4.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De groep van kleine boerenarbeidershuisjes gegroeid uit een oude hoeve (nummers 19-23) en de voormalige schuur (nummer 17), werden inmiddels verbouwd.

Auteurs: Jacobs, Els