Brouwerswoning en brouwerij De Schelde

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Schelde", ook zogenaamd De Wulf, opgericht circa 1850, stopgezet tijdens de twee Wereldoorlogen, hervat in 1946 voor enkele jaren, definitief stopgezet met bottelen in 1959. Nog bestaand woonhuis rechts en brouwerijgebouw links van het ingangshek.

Typische brouwerswoning met voortuin, van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), daterend uit tweede helft 19de eeuw. Donker bakstenen parement op gecementeerde plint. Verticaal geaccentueerd middenrisaliet en hoekpilasters. Getoogde deur en vensters heden in gecementeerde rechthoekige omlijsting, op de bovenverdieping op doorgetrokken lekdrempels. Geajoureerde tegels op de borstwering. Vrijstaande linkerzijgevel van drie traveeën met gelijkaardige centrale deur en vensters, rondboogvenstertje in geveltop.

Links van het woonhuis, haaks op de straat ingeplante vroegere brouwerij: lang rechthoekig gebouw van donkere baksteen met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Voorpuntgevel in drie geleed door bakstenen lisenen verbonden door een klimmende boogfries. Vernieuwde centrale deur en vensters.

Rechts naast het gebouw, restant van de oorspronkelijk veel hogere vierkante schoorsteen. Ze werd circa 1965 ingekort. De technische infrastructuur is volledig verdwenen.

Auteurs: Bogaert, Chris