Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Heden in twee woningen opgesplitste boerenwoning, gelegen achter nummer 5. Oorspronkelijk dubbelhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), boven de deur gedateerd 1772. Witgekalkte voorgevel op gecementeerde plint. Aflijnend bepleisterd hoofdgestel, verkropt boven de centrale deur. Linkertravee met licht getoogde beluikte vensters, twee rechtertraveeën met verlaagde rechthoekige vensters met houten kozijn en halve luiken, sporen van vroegere ontlastingsbogen. Vernieuwde vlak gecementeerde deuromlijsting en rondboogdeur naar 18de-eeuws model, bewaard jaartal bovenaan. Zijaandaken met muurvlechtingen. Links aangebouwd huisje onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met muurvlechtingen en oculus vooraan. Klein rechthoekig beluikt venster. Zijgevel met aflijnende getrapte daklijst en deur. Verankerde gewitte achtergevel met aflijnende geprofileerde lijst en rechthoekige vensters met behouden roedeverdeling.

Interieur met gemarmerde schouw met festoen en rozet in Lodewijk XVI-getinte stijl.

Auteurs: Bogaert, Chris