Stal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stal

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen: woonhuis ten zuiden, dwarsschuur ten oosten en stallen ten westen van het gedeeltelijk met gras begroeid en beboomd erf. Verharde toegangsweg vanaf het ijzeren hek met vierkante gemetselde hekpijlers onder zadeldakjes.

Ten zuiden, boerenwoning van heden zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), opklimmend tot 18de eeuw. Twee rechter traveeën en aangepaste beraapte erfgevel, volgens archiefstukken van 1885. Bepleisterde plint en aflijnende bepleisterde geprofileerde daklijst. Rechthoekige beluikte vensters met houten lateien en dorpels met tegels. Licht getoogde, vlak omlijste deur.

Ten oosten, witgekalkte dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), met rechthoekige poort, kleine deuren en venstertjes. Linker travee toegevoegd in 1908, rechter travee met gedeeltelijk ervoor gebouwde garage, met ingezakt dak, eveneens daterend uit de 18de eeuw.

Ten westen, gedeeltelijk gewitte en bakstenen stallen, laatstgenoemd gedeelte toegevoegd in 1908, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijke kern eveneens opklimmend tot de 18de eeuw. Rechthoekige openingen en korfboogdeurtje. Ervoor, ruime mestvaalt.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1885/42, 1908/27.

Auteurs: Bogaert, Chris

De boerenwoning en de oostelijk gelegen dwarsschuur werden gesloopt.