Beschrijving

Ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een gedeeltelijk verharde weg met rechts aan de straatkant een bakstenen wegkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Vierkante gemetselde hekpijlers bij de ingang van het ruime, gedeeltelijk verhard en begraasd erf met ten zuiden het woonhuis, ten westen stallingen en ten noorden een dwarsschuur met stallen en mestvaalt ervoor; omhaagde boomgaard aan de straatzijde.

Ten zuiden, schuin ingeplant woonhuis met erfgevel van acht traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, volgens archiefstukken uitgebreid met twee linker traveeën in 1908. Verankerde beschilderde bakstenen voorgevel op gecementeerde plint en gemarkeerd door bepleisterde banden ter hoogte van de boven- en onderdorpels. Licht getoogde vensters en deur in vlakke bepleisterde omlijsting. Getrapte daklijst. Kleine getoogde vensters in recente linker zijpuntgevel.

Stallen ten westen van het erf met lage gewitte gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kleine getoogde, getraliede en beluikte openingen en centraal korfboogdeurtje.

Dwarsschuur en stallen ten noorden, eveneens met gewitte gevels op gepikte plint en onder laag zadeldak. Rechthoekige poorten onder zware houten latei en doorgetrokken dekschild. Linker travee toegevoegd in 1908.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1908/25.

Auteurs: Bogaert, Chris