erfgoedobject

Burgerhuis De Torre

bouwkundig element
ID
27000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Torre
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Torre
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Aanvankelijk landelijk gelegen traditioneel huis met duiventil, daterend van 1637 met uitbreiding van 1905 (gevelstenen). Voorheen afhankelijk van de Sint-Pietersabdij, later van het kasteel della Faille. Heden jammerlijk ingeplant tussen de autosnelweg E3 en de oprit van de Scheldebrug en verlaten.

Oudste gedeelte: traditioneel huis van bak- en zandsteen met voorgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), tussen zijtrapgevels; centraal getrapt dakvenster. 1637 gedateerde cartouche op de borstwering. Zandstenen kruiskozijnen met sponning en duimen, op de bovenverdieping gedeeltelijk gedicht. Toegevoegd deurtje links. Links aanleunende vierkante hoektoren met duiventil, boven de eerste verdieping achthoekig uitgebouwd onder leien naaldspits. Bekronend sierornament. Kleine vierkante muuropeningen met zandstenen dorpels en per drie gegroepeerde vlieggaten onder de daklijst. Links recent aangebouwde aanhorigheden. Zichtbare zijtrapgevel (vernieuwde treden) met twee bolkozijnen. Achteraanbouwsel onder lessenaarsdak. Oorspronkelijk haaks aanbouwsel achter tweede travee met achtertrapgevel en kruiskozijnen.

Rechts van het traditioneel gedeelte werd in 1905 een neotraditioneel gedeelte toegevoegd op de plaats van een één bouwlaag hoge vleugel. Huidige voorgevel van drie traveeën met twee bouwlagen en hoger zadeldak (leien), eveneens tussen zijtrapgevels en met centraal getrapt dakvenster. 1905 gedateerde jaarsteen. Zandstenen kruiskozijnen met dito negblokken en aanzetten sluitstenen van de ontlastingsbogen. Centrale deur met bolkozijn bovenlicht. Identieke kruiskozijnen in zijtrapgevel en achtergevel van twee traveeën.

Omhaagde tuin met recente stallingen.

  • DEPRAET O.S. 1966: Duiventorens in Oost-Vlaanderen, Oost-Vlaamsche Zanten 3-4, 138-139.
  • SONNEVILLE A. en DE LEY H. 1977: Beelden van Zwijnaardes verleden en heden, Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VII, 74.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Torre [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.