erfgoedobject

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

bouwkundig element
ID
27014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27014

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Eclectisch herenhuis met tuin en dreef
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Eclectisch herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert (zie inscriptie in plint rechtse naast deur) in opdracht van de heer De Vos. Gelegen op de hoek met een voormalige toegang tot het zogenaamde Liedtspark en de brandweerkazerne, het verlengde van de Kattestraat. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, voorheen met grote ijzeren vogelkooi (eerste helft van de 20ste eeuw) en serre, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Hek en afsluiting gesmeed door V. Warie. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Toegangspartij in de afgekante hoektravee met arduinen rechthoekige deuromlijsting en erboven open erker met zuilen en torenvormig dakvenster met sierlijk tentdakje met leien en houten dakkapelletjes. Aan weerszij lijstgevels van drie traveeën met rechthoekige vensters met speklagen en sierankers en voorzien van dakkapel met tuitgevel.

Interieur. Behouden ruimte-indeling, stucwerk en schoorsteenmantels in verschillende marmersoorten.

Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak (pannen) met windveren.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief.
 • De Oudenaardse Kunstsmid Viktor Warie: 95 jaar, in 't Weekblad der Vlaamse Ardennen, XIV, 15, 1957, p. 5-6.

   


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Volgens het advies van de KCML bij de bescherming hoort er een resterend deel van een voormalige dreef bij het herenhuis. Herenhuis, tuin en dreef zouden als één geheel ontworpen zijn en de dreef werd parallel aangeplant met de woning en de tuin.
 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000697, Achter De Wacht 18: gebouw met tuin en dreef, advies KCML (1984).
Auteurs : Dubaere, Barbara
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch herenhuis met tuin en dreef [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27014 (Geraadpleegd op )