Classicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Baarstraat
Locatie Baarstraat 18, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Classicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Merkwaardige lijstgevel volledig opgetrokken uit arduin, oorspronkelijk met bekronende attiek. Voorpad met ijzeren hekwerk tussen de sokkels van de zuilen en pilasters die de gelijkvloerse verdieping sieren. Enkelhuisopstand met uitspringende zijrisalieten van één travee en markerende puilijst. Rechthoekige deur met fraai uitgewerkt houtwerk en schamppalen in rechter travee. Deurvensters van bel-etage voorzien van balkons met balusters en bekronende gebogen frontons (zijtravee) en kroonlijsten (drie middentraveeën) op Lodewijk XVI-consoles. Aflijnende gekorniste kroonlijst met modillons. Eenvoudige bakstenen achtergevel, oorspronkelijk bepleisterd en voorzien van driehoekig fronton. Deur met ijzeren tracering.

Loodrecht op de woning, dienstgebouw (onder meer paardenstal) met poorten gevat in arcade van zeven traveeën, afgedekt door schilddak (pannen), daterend uit dezelfde bouwperiode. Dienstgebouwen links, onder meer koetshuis, gesloopt en vervangen door nieuwe bouw.

Ten oosten in grote ommuurde tuin met oude rode beuk, vierkant tuinpaviljoen uit de 19de eeuw met bepleisterde voorgevel onder tentdakje. Rondboogdeur gevat tussen lisenen en geblokte hoekbanden. Binnenin sporen van muurschildering in trompe-l'oeil.

Interieur. Stijlkenmerken voornamelijk in late Lodewijk XVI-stijl, vooral in de marmeren schouwen, trap en trappaal. Kleine kamer aan de tuinkant, zogenaamd boudoir (?), voorzien van geschilderd portretmedaillon van François Kruck op Lodewijk XVI-schouwmantel. Deur verfraaid met geschilderde cartouches met portretten van Galilei en Otto de Guericke, naar verluidt geschilderd door Brunfaut. In kamer aan straatkant gelijkaardige schouw met geschilderd bloemstuk.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Baarstraat

Baarstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.