Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning: gevels en daken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Rijhuis met heden beraapte gevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan en loodrecht op de straat), vermoedelijk uit de 17de eeuw. Gevel afgewerkt als lijstgevel en rechts ernaast puntgevel. Overkragende bovenverdieping op twee korfbogen van ongelijke breedte. Overkragende geveltop van puntgevel met zandstenen waterlijst. Aangepaste rechthoekige vensters en deur gevat in vlakke gecementeerde en geschilderde omlijsting. In achtergevel sporen van gedicht kruis- of bolkozijn met behouden ontlastingsboog (twee rollaagjes). Dieper uitgebouwde rechter travee met op bovenverdieping van linker zijgevel behouden kruiskozijn.

Interieur. Drie kamers met behouden balklaag met verscheidene geprofileerde moerbalken op zandstenen consoles. Opkamer boven kelder met tongewelf in de linker travee, voorzien van bepleisterde en geschilderde schouw met laatgotische natuurstenen wangen en oude zwarte tegelvloer.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja