Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

Beschrijving

Voormalige "Sint-Arnoldus' Brouwerij" en "Brouwerij Petre-Devos", heden kantoorgebouw. In 1864 oprichting van een vlasspinnerij met bijhorende woning en arbeiderswoningen door Ch. Charlier, verkocht in 1875. Erna Sint-Arnoldusbrouwerij van brouwer Devos. In 1893 vestigde A. Petre zich, na zijn huwelijk met brouwersdochter M. Devos, als brouwer in de Sint-Arnoldusbrouwerij. In 1930 uitgebreid aan de kant van Remparden.

Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Onderkelderde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en drie bouwlagen in een strakke vormgeving. Tralies van keldervensters in de vorm van biertonnetjes.

Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje aansluitend bij de woning van P. Petre-Cambier, Louise Mariekaai nummer 6, naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Ernaast gelegen mouterij gesloopt in 1986.

Voormalige dienstgebouwen en mouttoren, Remparden nummer 1, volgens bouwvergunning van 1930 zogenaamde "salle de garde, de fermentation et des machines"; heden depot van groenten- en fruithandel. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken, met twee afgeknotte puntgevels voorheen met opschriften in de bekronende attiek, respectievelijk vermeldend "St. Arnold Brouwerij" en "Petre-Devos". IJzeren spanten.

De elektriciteitscabine met trapgevel naast het hoekhuis (café zogenaamde "Figaro") en Remparden nummer 1A werd opgericht in 1924.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4197, 4511.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 812-2.
  • DUGARDEIN M., Oudenaardse biografieën, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde en zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXII, 1985, p. 159-165.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Na overname van de brouwerij van weduwe Senesal in 1893, vestigde August Petre zich, na huwelijk met Mathilde Devos, dochter van advokaat en oud- burgemeester August Devos, als brouwer.