erfgoedobject

Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

bouwkundig element
ID: 27034   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27034

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige "Sint-Arnoldus' Brouwerij" en "Brouwerij Petre-Devos", thans kantoorgebouw. In 1864 oprichting van een vlasspinnerij met bijhorende woning en arbeiderswoningen door Ch. Charlier, verkocht in 1875. Erna Sint-Arnoldusbrouwerij van brouwer Devos. In 1893 vestigde A. Petre zich, na zijn huwelijk met brouwersdochter M. Devos, als brouwer in de Sint-Arnoldusbrouwerij. In 1930 uitgebreid aan de kant van Remparden.

Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Onderkelderde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en drie bouwlagen in een strakke vormgeving. Tralies van keldervensters in de vorm van biertonnetjes.

Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje aansluitend bij de woning van P. Petre-Cambier, Louise Mariekaai nummer 6, naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Ernaast gelegen mouterij gesloopt in 1986.

Voormalige dienstgebouwen en mouttoren, Remparden nummer 1, volgens bouwvergunning van 1930 zogenaamde "salle de garde, de fermentation et des machines"; thans depot van groenten- en fruithandel. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken, met twee afgeknotte puntgevels voorheen met opschriften in de bekronende attiek, respectievelijk vermeldend "St. Arnold Brouwerij" en "Petre-Devos". IJzeren spanten.

De elektriciteitscabine met trapgevel naast het hoekhuis (café zogenaamde "Figaro") en Remparden nummer 1 werd opgericht in 1924.

 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4197, 4511.
 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 812-2.
 • DUGARDEIN M., Oudenaardse biografieën, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde en zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXII, 1985, p. 159-165.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996

Aanvullende informatie

Na overname van de brouwerij van weduwe Senesal in 1893, vestigde August Petre zich, na huwelijk met Mathilde Devos, dochter van advokaat en oud- burgemeester August Devos, als brouwer.
Auteurs : Petre, Philippe
Datum: 23-10-2012

Relaties

 • Is deel van
  Bergstraat

 • Is deel van
  Remparden

 • Is deel van
  Stadskern Oudenaarde

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27034 (Geraadpleegd op 13-08-2020)