Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Bergstraat, Remparden
Locatie Bergstraat 5, Remparden 1, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Voormalige "Sint-Arnoldus' Brouwerij" en "Brouwerij Petre-Devos", thans kantoorgebouw. In 1864 oprichting van een vlasspinnerij met bijhorende woning en arbeiderswoningen door Ch. Charlier, verkocht in 1875. Erna Sint-Arnoldusbrouwerij van brouwer Devos. In 1893 vestigde A. Petre zich, na zijn huwelijk met brouwersdochter M. Devos, als brouwer in de Sint-Arnoldusbrouwerij. In 1930 uitgebreid aan de kant van Remparden.

Aan de straat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Onderkelderde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en drie bouwlagen in een strakke vormgeving. Tralies van keldervensters in de vorm van biertonnetjes.

Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje aansluitend bij de woning van P. Petre-Cambier, Louise Mariekaai nummer 6, naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Ernaast gelegen mouterij gesloopt in 1986.

Voormalige dienstgebouwen en mouttoren, Remparden nummer 1, volgens bouwvergunning van 1930 zogenaamde "salle de garde, de fermentation et des machines"; thans depot van groenten- en fruithandel. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken, met twee afgeknotte puntgevels voorheen met opschriften in de bekronende attiek, respectievelijk vermeldend "St. Arnold Brouwerij" en "Petre-Devos". IJzeren spanten. De elektriciteitscabine met trapgevel naast het hoekhuis (café zogenaamde "Figaro") en Remparden nummer 1 werd opgericht in 1924.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4197, 4511.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 812-2.
  • DUGARDEIN M., Oudenaardse biografieën, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde en zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXII, 1985, p. 159-165.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Aanvullende informatie

Na overname van de brouwerij van weduwe Senesal in 1893, vestigde August Petre zich, na huwelijk met Mathilde Devos, dochter van advokaat en oud- burgemeester August Devos, als brouwer.

Auteur niet publiek (23-10-2012 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bergstraat

Bergstraat (Oudenaarde)

maakt deel uit van Stadskern Oudenaarde

Achter de Wacht, Achterburg, Baarstraat, Baarzak A, Baarzak B, Bekstraat, Beverestraat, Broodstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.