Café 't Roosje

• is aangeduid als beschermd monument Café 't Roosje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Roosje

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig café "'t Roosje", thans onbewoond en in vervallen toestand. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (pannen); uit de 17de eeuw. Gerestaureerd in opdracht van de nabijgelegen Sint-Arnoldus' Brouwerij van de firma Petre-Devos in 1935. Verankerde bak- en zandsteenbouw met aangepaste tuitgevel met overkragende bovenverdieping op korfbogen rustend op vernieuwde voluutconsoles. Enkelhuisopstand. Aangepaste benedenvensters en zandstenen kruiskozijnen op de bovenverdieping en in de geveltop, omlijst door zandstenen negblokken. Doorlopende waterlijsten boven de vensterregisters. Fraaie muurankers tussen de ontlastingsbogen. Later aangebrachte cartouches flankeren het zoldervenster. IJzerwerk voor uithangbord boven deur naar verluidt gesmeed door P. D'Haeyer.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4454.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke