Café Figaro in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Remparden. Café "Figaro", voorheen zogenaamd In den zoeten inval, ter vervanging van 19de-eeuws café "In de afspanning". Opvallend gebouw in nieuwe zakelijkheid gebouwd in 1932 in opdracht van de belendende brouwerij Petre-Devos naar ontwerp van architect X. Allard (Florennes) van 1931. Hoekhuis van twee bouwlagen onder plat dak. Gecementeerde gevels met rechthoekige vensters gevat tussen doorlopende horizontaliserende banden van geglazuurde tegels; opstaande dakpannen als gevelbeëindiging. Begane grond bekleed met zwartgeglazuurde tegels en geritmeerd door hoge vensters van het café met gestileerde consoles van de betonnen overluifeling. Oorspronkelijke en huidige huisnaam aangebracht met vrijstaande letters op de luifel van beide gevels. Terras in aangepaste stijl, kant Remparden, aldaar aansluitend op de vroegere brouwerijgebouwen van "Petre-Devos".

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4280.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja