Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen met bakstenen lijstgevel van respectievelijk twee en drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

De bouwaanvraag van nummer 85 omvat een "ontwerp tot het bouwen eener burgerswoning voor rekening van M. Janssens diamantslijper", ondertekend door de Duffelse aannemer H. Kennis, en werd goedgekeurd in 1905; in hetzelfde jaar werd een identieke bouwaanvraag gedaan met het ontwerp in spiegelbeeld, vermoedelijk voor het aanpalende, heden aangepaste nummer 83. Typisch decoratieve verwerking van gekleurde baksteen, tegelpanelen en beschilderde imitatie-natuursteen. Rechthoekige of steekbogige muuropeningen.

• Gemeente-archief Duffel, Modern Archief, reeks XI, Bouwvergunningen, doos 1, 1903-1905.