Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, oorspronkelijk in het bezit van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Ingeplant aan de straat met woonhuis ten noorden en bedrijfsgebouwen ten oosten, zuiden en westen gegroepeerd rondom een vierkant, deels gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt. Doorrit links van het woonhuis en ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers ten westen.

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), links afgewerkt met aandak en vlechtingen en uitgewerkt topanker, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte, naar het zuiden gerichte erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige, per twee gekoppelde vensters op arduinen dorpels, met groengeschilderde luiken. Rechthoekige deur met bovenlicht in derde travee; getoogd deurtje in zesde travee. Links aansluitende stal onder lessenaarsdak, rechts doorrit naar de straat onder doorlopend zadeldak.

Straatgevel met uitgebouwde keuken in donkere baksteenbouw, onder plat dak. Linker poorttravee tussen bakstenen pilasters.

Ten oosten en ten zuiden, aansluitende gewitte koestallen met getoogde deuren, doorrit en paardenstal, onder pannen zadeldak. Vroegere aardappelkelder in zuidwesthoek.

Ten westen, imposante gewitte bakstenen schuur en stallen met centrale korfboogvormige doorrit, getoogde staldeurtjes en luchtgaten in de erfgevel; afdekkend schilddak (pannen en golfplaten, nok loodrecht op de straat).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja